czwartek, 19 lipca 2012

68. Halawa - hinduskie śniadanko dla wege świrów

Halawa z bananem i rodzynkami. Anatol waniliowy z mlekiem.
Halava with banana and raisins. Vanilla cereal coffee with milk.


Ja w tym deserze najbardziej polubiłam nietypowy smak rodzynek, które nasiąkają w trakcie gotowania sokiem z cytrynki, smak nie do podrobienia!

30 komentarzy:

  1. musiało być przepyszne:P

    OdpowiedzUsuń
  2. muszę sobie takie zrobić któregoś dnia :-) wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. musiało być przepyszne! napewno kiedyś wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawie wygląda, zapisałam przepis,do wypróbowania w przyszłości : )

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę jutro takiej chyba spróbować, bo akurat mam ochotę na mannę :D
    Mmm to musi być pyyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. jestem wege świrem, więc niedługo pewnie coś takiego stworzę :P.

    OdpowiedzUsuń
  7. ooo :) spróbuję z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo zachęcająco ^^ :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kiedyś próbowałam. To ciekawe jak manna zmienia smak pod wpływem lekkiego uprażenia. Potem całość jest taka lekko karmelowa. Jedziesz na woodstock ? Ja od paru lat jestem na to już stanowczo za dużym leniem ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. muszę wypróbować, ale dopiero w któryś jesienny poranek, bo teraz śniadania na ciepło są u mnie wręcz nie do zjedzenia:D

    OdpowiedzUsuń
  11. O Matko, ale pysznieeee wygląda :D Tatuś też zjadł halawę ? ;) Ale chciałabym zajadać takie śniadanka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zjadł dziś ;) To zapraszam do mnie:D

      Usuń
  12. Moze bym zjdała gdyby nie było w niej banana :D A tatuś gdzie ? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tatusiowi dzisiaj zrobiłam klasyczne śniadanie- jajka na miękko;D Ale powiem mu, że tęsknicie ;D

      Usuń
    2. No powiedz i to koniecznie :D Powiedz że szczególnie tęsknimy za jego kaloryferem :D

      A jajka na miękko też pyszne ;D

      Usuń
  13. Brakuje klaty pana Taty i jego śniadań :)

    O matko ta Halawa to jest coś! *.*

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale super przepis, musze wyprobowac :) Myslisz, ze bez rodzynek duzo by stracil na smaku?

    A wczorajsza owsianke zrobilam tak (wszystko na oko ;)):
    na dno naczynia nasypalam jagod, na to 6 lyzek platkow owsianych wymieszanych z 1 lyzeczka cynamonu i 1 lyzeczka proszku do pieczenia, i na koniec polalam rozgniecionym bananem z mlekiem (mleko dla konsystencji, nie wiem, 3 lyzki moze), 1 lyzka miodu i 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii. Pieklam ok 30 min w 190 stopniach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! :)
      Szczerze mówiąc myślę, że straciłaby sporo, ponieważ te rodzynki się "wygotowują" i zabarwiają wodę, także cała potrawa przechodzi ich smakiem

      Usuń
  15. wygląda super - ale chyba strasznie słodkie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wbrew pozorom nie- manna na wodzie to zupełnie inna bajka niż na mleku :) Ja bym to porównała do relacji czekolada mleczna w porównaniu do gorzkiej ;)

      Usuń
    2. czyli będę musiała przetestować:)

      Usuń
  16. zapisuję do wypróbowania, bo wygląda i brzmi wspaniale<3

    OdpowiedzUsuń
  17. o kolejna pychotka :) rety, rety, jak dobrze, że zaraz kolacja :D

    OdpowiedzUsuń
  18. oj tak! smak niezapomniany. Pierwszy raz jadłam w 1997 na Woodstocku, potem szukałam i szukałam a teraz już od lat regularnie pożeram :D w rożnych kombinacjach. Polecam ze śliwką suszona :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Mam pytanie, jakie używasz masło orzechowe ?

    OdpowiedzUsuń
  20. oj rodzynek to ja nie lubię ,zawsze gdziekolwiek są to je wybieram ;p
    ale twoje śniadanie wygląda rewelacyjnie i spróbuję kiedyś przyrządzić to danie ;)

    OdpowiedzUsuń