Przepisy na wybrane śniadanka

564. Shake bananowo-orzechowy.
Składniki:
-1 bardzo duży banan (albo 2 mniejsze)
-kopiasta łyżeczka masła orzechowego
-mleko.
Wrzucam banany i masło do miarki i dolewam mleka do poziomy 300 ml. Blenduję i gotowe :)



259. Placki bananowe.
Składniki na 3 porcje:
-2 banany
-3 jajka
-30 g cukru (u mnie trzcinowy)
-200 g mąki (dałam chyba 150 orkiszowej, resztę pszennej)
-2 łyżeczki proszku
-szczypta soli
Banany zblendowałam z jajkami i cukrem na gładką masę, po czym dodawałam stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem i solą, cały czas miksując na najmniejszych obrotach. Wykładałam po małej chochelce ciasta na placek i smażyłam bez tłuszczu. :)


136. Wegańskie pancakes dyniowe.
Inspiracja. (1 porcja)
-1 szkl startej dyni
-3 kopiaste łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
-1 łyżka mąki kukurydzianej
-1/2 ł proszku
-szczypta sody oczyszczonej
-1/2 ł cynamonu
-szczypta imbiru
-pół łyżki oleju
-pół łyżki płynnego miodu
-mleko sojowe do odpowiedniej konsystencji
-łyżeczka mielonego lnu
Mielony len zalewamy niewielką ilością wrzątku i odstawiamy. W misce mieszamy mąki, proszek, sodę, cynamon i imbir. Do lnu (powinien mieć konsystencję "gluta") dodajemy olej, miód i kilka łyżek mleka i dokładnie mieszamy, po czym wlewamy do suchych składników i łączymy regulując gęstość ciasta mlekiem. Na koniec dodajemy dynię, smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu (ja zwilżyłam patelnię nasączonym ręcznikiem kuchennym).

123. Migdałowe pancakes z brzoskwinią
(2 porcje)
Suche składniki:
-1 szkl mąki (u mnie pełnoziarnista z 3 ziaren)
-po łyżeczce proszku i sody
-3 łyżki zmielonych migdałów
Mokre składniki:
-1 jajko
-mleko do odpowiedniej konsystencji
-1,5 łyżki roztopionego, ostudzonego masła (u mnie klarowane)
+1 brzoskwinia
Wymieszać suche składniki, osobno mokre, po czym dolać mokre do suchych. Lubię grube placki, więc leję mleka "na oko" aż ciasto będzie już płynne, ale bardzo gęste. Dodać obraną, pokrojoną w kostkę brzoskwinię. Smażyłam na suchej patelni, podałam z golden syrup.

121. Owsiane gofry cytrynowo-makowe.
(2 porcje - 4 duże gofry)
Suche składniki:
-80g mąki (dałam 60g owsianej i 20g pszennej)
-szczypta soli
-1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
-1,5 płaskiej łyżeczki cukru (u mnie trzcinowy)
-2 płaskie łyżki maku
-łyżeczka skórki startej z cytryny
Mokre składniki:
-jajko
-1/2 szkl mleka
-2 łyżki roztopionego ostudzonego masła
-1 łyżka soku z cytryny.
Wymieszać suche składniki, osobno mokre, dodać mokre do suchych i mieszać aż nie będzie grudek, po czym piec :). Mi najlepiej smakowały z miodem i powidłami.

94. Suflet bananowy z czekoladą.
(3 kokilki jak na zdjęciach)
-3 banany (średnie)
-3 jajka
-czekolada (wg uznania, ja dałam 2 rządki Milki z nadzieniem mlecznym i jedną mini tabliczkę gorzkiej 85% kakao (26g))
-2 łyżki mleka
-2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
-3 łyżeczki cukru (użyłam trzcinowego)
-ziarenka z połowy laski wanilii
-klarowane masło i cukier do kokilek.
Masło rozpuszczamy, smarujemy kokilki (użyłam papierowego ręcznika) i oprószamy je cukrem. Banany blendujemy z mlekiem i wanilią, dodajemy żółtka, mąkę i cukier, miksujemy dokładnie, po czym dorzucamy posiekaną czekoladę i mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i łączymy delikatnie z masą. Napełniamy kokilki i wstawiamy do nagrzanego do 180st piekarnika. Myślę, że 20 minut będzie optymalne, u mnie po 12 minutach pieczenia wyłączyli prąd, zostawiłam je wtedy jeszcze na kolejne 12 w piekarniku i były ok, ale wolałabym bardziej przypieczone ;) Po wyjęciu lekko posypałam gorzkim kakao i udekorowałam plasterkiem banana.

91. Jabłkowo-korzenne pancakes.
(3 porcje)
-1,5 szkl mąki (tu ok. szklanka orkiszowej razowej, 1/4 szkl pszennej, niecała 1/4 szkl otrąb owsianych i 2 łyżki poppingu z amarantusa)
-łyżeczka sody i 2 łyżeczki proszku
-3 łyżeczki cynamonu
-po pół łyżeczki imbiru i gałki
-3 jajka
-maślanka do odpowiedniej konsystencji
-szczypta soli
-1,5 łyżki oleju
-łyżka miodu
-garść rodzynek
-2 średnie jabłka
Wymieszałam wszystkie suche składniki. Osobno roztrzepałam jajka z kilkoma łyżkami maślanki, olejem i miodem. Dolałam mokre do suchych, wymieszałam i dolewałam maślanki aż ciasto było już płynne, ale bardzo gęste. Odstawiłam. Starłam jabłka na grubych oczkach (nie obierałam), sparzyłam rodzynki, wmieszałam oba składniki do ciasta, smażyłam bez tłuszczu na bardzo małym ogniu (uwaga, bo chcą się rozpadać ;)). Podałam z miodem i maślanką.

89. Owsiano-pszenne pancakes z bananami i gorzką czekoladą:
Moja radosna twórczość dla 3 osób
-3/4 szkl mieszanki otrębów i płatków owsianych
-3/4 szkl mąki pszennej (w domu użyłabym innej, ale to studencka kuchnia znajomych ;))
-2 łyżeczki cukru trzcinowego
-łyżeczka sody
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
-3 łyżeczki oleju
-3 jajka
-pół szkl maślanki
+3 duże banany i ok 70g gorzkiej czekolady (tu 85% kakao)
Wymieszałam suche składniki, osobno mokre, dodałam mokre do suchych, wymieszałam dokładnie i odstawiłam na kwadrans. W między czasie 2 banany pokroiłam w grube półplasterki i posiekałam czekoladę. 2/3 czekolady i 2 banany wmieszałam do ciasta, smażyłam na suchej patelni (3 łyżki masy na placek). Udekorowałam na talerzach resztą czekolady i ostatnim bananem pokrojonym w plasterki.

77. Waniliowe pancakes z wiśniami:
Oryginalny przepis stąd. U mnie:
-60g mąki pełnoziarnistej z 3 ziaren + 40g zwykłej pszennej + 2 łyżki poppingu z amarantusa + jeszcze trochę pszennej do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta.
-łyżeczka proszku do pieczenia
-łyżeczka cukru trzcinowego
-szczypta soli
-1 roztrzepane jajko
-pół szklanki pitnego jogurtu waniliowego zmieszane z połową szklanki mleka
-kilka kropel aromatu waniliowego
-pół łyżeczki cynamonu
-3/4 szklanki wiśni z zalewy + dowolna ilość do przełożenia gotowych placków
Mąkę przesiałam przez sitko z resztą suchych składników, dolałam mieszankę mleczno-jogurtową i aromat i zmiksowałam. Powoli dalej miksując dolałam jajko. Odstawiłam ciasto na 15 minut. Pokrojone na pół wiśnie mocno odsączyłam na ręczniku papierowym, wmieszałam łopatką do ciasta. Smażyłam na średnim ogniu z dwóch stron, uprzednio lekko natłuszczając patelnię ręcznikiem zwilżonym roztopionym klarowanym masłem.

75. Suflet z kaszy manny:
Zrobiłam wg przepisu: klik! Wykorzystałam 1/3 składników. Użyłam brązowego cukru i chudego mleka, a jako bakalii małej garstki rodzynek, 3 migdałów i 2 orzechów laskowych rozdrobnionych w moździerzu. Podałam oblane syropem wiśniowym.



71. Croque Madame:

(1 tost)
-2 kromki chleba (u mnie żytni)
-beszamel*
-łyżeczka musztardy francuskiej
-plaster wędliny (dla siebie pomijam) i żółtego sera
-masło
-jajko
Jedną kromkę posmaruj beszamelem*, drugą musztardą. Złóż jak kanapkę, do środka wkładając wędlinę i ser. Posmaruj tosta z wierzchu z obu stron masłem. Podsmaż obustronnie, najlepiej na grillowej patelni. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Tosta z wierzchu posmaruj beszamelem i zapiecz w piekarniku przez 5 minut. W między czasie usmaż jajko sadzone i połóż na tosta (oczywiście po uprzednim przełożeniu go z piekarnika na talerz ;)).
*beszamel (porcja spokojnie starczy na 3 takie tosty): rozpuść w rondelku łyżkę masła, dodaj łyżkę mąki, dokładnie wymieszaj, zmniejsz gaz i powoli dolej 100ml mleka, ciągle mieszając. Gotuj kilka minut aż zgęstnieje, po czym zdejmij z ognia, dopraw solą, pieprzem, łyżeczką świeżo startej gałki muszkatołowej i szczyptą cukru.


70. Ricotta Hotcakes z borówkami:
Użyłam przepisu Nigelli: klik! Podaję z moimi zmianami (2 porcje):
-250g serka ricotta
-1/2 szkl mleka (u mnie chude)
-2 rozdzielone jajka
-1 szkl mąki (u mnie razowa orkiszowa i 2 łyżki poppingu z amarantusa)
-1ł proszku do pieczenia
-szczypta soli
-2 łyżeczki roztopionego ostudzonego masła
-małe pudełko borówek
Wymieszać serek, mleko, żóltka i masło, osobno wymieszać mąkę z proszkiem i wlać do niej serkową mieszankę. Ubić białka z solą i delikatnie wmieszać do masy, na końcu dodać borówki. Smażyć bez tłuszczu.


69. Pudding kokosowy z manny:
(1 porcja)
-1,5 szkl mleka (polecam część zastąpić kokosowym)
-4 łyżki kaszy manny
-2 łyżeczki niesłodzonego budyniu śmietankowego
-2 łyżeczki wiórek kokosa (lub więcej)
-wiórki, płatki kokosa, owoce do udekorowania
Zagotowałam szklankę mleka, osobno w reszcie mleka rozbełtałam kaszę, budyń i wiórki, wlałam mieszankę do gotującego mleka i mieszając gotowałam aż zrobiło się mega gęste, ale nie wiem ile to było minut ;) Przelałam do foremek, ostudziłam i włożyłam na noc do lodówki. Po przełożeniu na talerz udekorowałam wiórkami, płatkami i borówkami.


(1 porcja)
-łyżka klarowanego masła
-1/4 szkl kaszy manny
-szczypta kardamonu
-3/4 szkl wody
-łyżeczka soku z cytryny
-łyżka miodu lub cukru
-rodzynki (wg upodobań)
-1 mały banan (albo pół dużego)
Na patelni roztapiamy masło, wsypujemy kaszę i ciągle mieszając prażymy na złoty kolor, dodajemy szczyptę kardamonu. W rondelku zagotowujemy wodę z sokiem z cytryny, miodem i rodzynkami (ile kto lubi, ja lubię duuużo, więc dałam garść), do gotującej się wody wsypujemy kaszę i dodajemy pokrojonego banana. Gotujemy aż masa zacznie odchodzić od ścianek rondelka. Przekładamy do miseczki i dekorujemy czym lubimy.

11 komentarzy:

  1. fajnie ze dodalas przepisy :D dziękuje

    OdpowiedzUsuń
  2. jeeeej, zjadłabym wszystko! podaj adres, bo chyba zacznę wpadać na śniadania! : D

    OdpowiedzUsuń
  3. O rany, już nie mog doczekać się śniadania! ;) Wygląda pycha!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeeeeju zabraknie mi poranków na te pyszności :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszności <3 a mogłabyś dorzucić przepis na shake bananowo-orzechowy - byłabym wdzięczna i najedzona :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy w suflecie można mąkę kukurydzianą zastąpić pszenną, a kokilki jakimiś miseczkami?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. od kukurydzianej wszystko może być bardziej kleiste w konsystencji, ale chyba powinno się udać ;) Jeśli masz takie miseczki, które wytrzymają tą temperaturę, to jasne :)

      Usuń
    2. Dzięki ;) Obiecałam, że zrobię, a nie mam foremek... Ale może się uda :D

      Usuń
  8. A czy można prosić o przepis na dzisiejsze pancakes ? :)

    OdpowiedzUsuń