sobota, 9 marca 2013

301. Pancakes, masło orzechowe, dzień kobiet.

Miałam sobie zrobić mały odwyk od masła orzechowego, ale skoro już dostałam słoik na dzień kobiet od chłopaków z pracy...;) W dodatku w towarzystwie książki, w której pod dedykacją wypisali spoiler.

Waniliowe pancakes z dżemem truskawkowym i masłem orzechowym, herbata z syropem malinowym.
Vanilla pancakes with strawberry jam and peanut butter, tea with raspberry syrup.



27 komentarzy:

  1. pycha! ja też zrobiłam sobie odwyk - wytrzymałam tydzień i dziś uraczyłam się owsianką z wielką łychą. a przez tydzień te masło miałam w szafce - i to najlepsze, lidlowskie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie równiutkie :D
    Pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale piękne grubaski ^^ Pozazdrościć takich!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mogę przepis na te pancakes? Bardzo fajne Ci wyszły :)

    A tak swoją drogą to jakiej firmy masełko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 60g mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, łyżka cukru, jajko (rozdzielone), mleko, kilka kropli aromatu waniliowego. Połączyć wszystkie suche składniki, dodać żółtko, aromat i mleko do odpowiedniej konsystencji (gęstej śmietany). Białko ubić na sztywno, wmieszać do masy. Smażyć bez tłuszczu na rozgrzanej patelni, wykładając po około 2 łyżki masy na placek. Przewracać gdy brzegi zaczną się ścinać.

      A masło jest z Marks&Spencer:)

      Usuń
    2. Dzięki! :)

      Usuń
  5. z jakich proporcji je robilas? ubijasz białko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podałam przepis wyżej, praktycznie zawsze ubijam białko ;)

      Usuń
  6. wow , góra pysznych klasycznych pancakes - świetnie ! i masełko zawsze pycha !

    OdpowiedzUsuń
  7. jak wyglądają idealne pancakesy? tak jak na twoich zdjęciach <3
    pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  8. cudowny prezent na dzień kobiet:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudownie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale równiutkie placuchy, mi nie wychodzą takie fajne okrągłe :P
    No i dżem + masełko - niebo <3

    OdpowiedzUsuń
  11. jak Ty to robisz, że one są tak idealne!? :) używasz foremki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, po prostu dopilnowuję, żeby ciasto było odpowiednio gęste i wykładam na każdy placek taką samą ilość:)

      Usuń
  12. O matko, są perfekcyjne...

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyszły ci na prawdę idealne placki. Nasi "chłopcy" z pracy postawili na goździki i wielkie drożdżówki z piekarni na dole ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. wyglądają na prawdę fantastycznie, poproszę takie! :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam takie placuszki ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Idealne te placuszki :) Pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszne! Mogłabym zjeść nawet teraz!
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  18. matko! dzieki piękne za ten przepis najlepsze jakie jadłam! :)))

    OdpowiedzUsuń