sobota, 6 kwietnia 2013

329. Sobota.

Po udanej piątkowej integracji, śniadanie klasycznie sobotnie, mimo, że poza domem ;)

Pszenno-żytnie pancakes z bananem i wiórkami kokosowymi.
Wheat rye pancakes with banana and dessicated coconut.

21 komentarzy:

  1. Jakie śliczne, puchate pankejki <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne placuszki!!! I ten kokos*_*

    OdpowiedzUsuń
  3. Z bananami, wiorkami.. Musialy byc pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. jak z bananem to MUSZĄ być pyszne :D !

      Usuń
  5. ubijasz białko do pankejków,prawda?:)

    OdpowiedzUsuń
  6. w domu, czy poza nim - placki zawsze smakują! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. można prosić o przepis na pancakes?;) tyle jest wersji..jedne z mlekiem, inne na maślance, że już nie wiem, które wybrać;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne :) Ja prawie zawsze robię na mleku, bo maślankę rzadko kiedy mam w lodówce ;)
      Składniki na 1 porcję: pół szklanki mąki, jajko (rozdzielone), pół łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka rozpuszczonego masła lub oleju, mleko.
      Mąkę mieszam z proszkiem, dodaję żółtko i trochę mleka oraz masło, dokładnie mieszam i dolewam mleka do uzyskania odpowiedniej konsystencji (gęstej śmietany). Białko ubijam na sztywno i dodaję do masy, a potem opcjonalnie dodatki (owoce, bakalie itp). Smażę bez tłuszczu.

      Usuń
  8. ooohoho! Jakie grube! Świetnie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  9. banan i kokos to super połączenie ,szczególnie z pysznymi placuszkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam, jak to pysznie wygląda, daj jednego! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. A słodzisz ciasto na pancakes?:) Co do mleka, 1/3 szklanki wystarczy?:) I jaką porcję ciasta nakładasz na patelnię na 1 placuszka?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie słodzę, bo zazwyczaj dodaję słodkie dodatki lub polewam miodem czy syropem już usmażone ;) Nie mam pojęcia, ile dodaję mleka, po prostu dolewam dopóki ciasto nie jest płynne, ale możliwe, że jest to około 1/3 szklanki. Na 1 placka daję 1,5-2 łyżki stołowe ciasta

      Usuń