Jasne :) Ja prawie zawsze robię na mleku, bo maślankę rzadko kiedy mam w lodówce ;) Składniki na 1 porcję: pół szklanki mąki, jajko (rozdzielone), pół łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka rozpuszczonego masła lub oleju, mleko. Mąkę mieszam z proszkiem, dodaję żółtko i trochę mleka oraz masło, dokładnie mieszam i dolewam mleka do uzyskania odpowiedniej konsystencji (gęstej śmietany). Białko ubijam na sztywno i dodaję do masy, a potem opcjonalnie dodatki (owoce, bakalie itp). Smażę bez tłuszczu.
Nie słodzę, bo zazwyczaj dodaję słodkie dodatki lub polewam miodem czy syropem już usmażone ;) Nie mam pojęcia, ile dodaję mleka, po prostu dolewam dopóki ciasto nie jest płynne, ale możliwe, że jest to około 1/3 szklanki. Na 1 placka daję 1,5-2 łyżki stołowe ciasta
Jakie śliczne, puchate pankejki <3
OdpowiedzUsuńŚwietne placuszki!!! I ten kokos*_*
OdpowiedzUsuńZ bananami, wiorkami.. Musialy byc pyszne:)
OdpowiedzUsuńAle grubaski :)
OdpowiedzUsuńjak z bananem to MUSZĄ być pyszne :D !
Usuńubijasz białko do pankejków,prawda?:)
OdpowiedzUsuńTak, zawsze:)
Usuńw domu, czy poza nim - placki zawsze smakują! :D
OdpowiedzUsuńApetyczna górka!
OdpowiedzUsuńmożna prosić o przepis na pancakes?;) tyle jest wersji..jedne z mlekiem, inne na maślance, że już nie wiem, które wybrać;)
OdpowiedzUsuńJasne :) Ja prawie zawsze robię na mleku, bo maślankę rzadko kiedy mam w lodówce ;)
UsuńSkładniki na 1 porcję: pół szklanki mąki, jajko (rozdzielone), pół łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka rozpuszczonego masła lub oleju, mleko.
Mąkę mieszam z proszkiem, dodaję żółtko i trochę mleka oraz masło, dokładnie mieszam i dolewam mleka do uzyskania odpowiedniej konsystencji (gęstej śmietany). Białko ubijam na sztywno i dodaję do masy, a potem opcjonalnie dodatki (owoce, bakalie itp). Smażę bez tłuszczu.
Mniam, grubaski ♥
OdpowiedzUsuńklasyka zawsze dobra:)
OdpowiedzUsuńooohoho! Jakie grube! Świetnie wyglądają!
OdpowiedzUsuńAle puszyste! Super : D
OdpowiedzUsuńbajeczne placuchy ;d
OdpowiedzUsuńZazdroszczę :)
OdpowiedzUsuńbanan i kokos to super połączenie ,szczególnie z pysznymi placuszkami ;)
OdpowiedzUsuńMniam, jak to pysznie wygląda, daj jednego! :D
OdpowiedzUsuńA słodzisz ciasto na pancakes?:) Co do mleka, 1/3 szklanki wystarczy?:) I jaką porcję ciasta nakładasz na patelnię na 1 placuszka?:)
OdpowiedzUsuńNie słodzę, bo zazwyczaj dodaję słodkie dodatki lub polewam miodem czy syropem już usmażone ;) Nie mam pojęcia, ile dodaję mleka, po prostu dolewam dopóki ciasto nie jest płynne, ale możliwe, że jest to około 1/3 szklanki. Na 1 placka daję 1,5-2 łyżki stołowe ciasta
Usuń