sobota, 23 lutego 2013

287. Truskawkowe ricotta hotcakes.

Truskawkowe ricotta hotcakes z golden syrup.
Strawberry ricotta hotcakes with golden syrup.



31 komentarzy:

  1. cudowna wieżyczka! ♥ poproszę takie śniadanko do łóżka:3

    OdpowiedzUsuń
  2. Czuję, że uwielbiałabym ten smak :D

    OdpowiedzUsuń
  3. masz jakiś swój sprawdzony przepis na pancakes ? jeśli tak to mogłabyś mi podać, bo próbowałam już dwóch znalezionych w internecie i nie powiem żeby efekt był szczytem moich marzeń :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na te dzisiejsze przepis jest w zakladce 'przepisy na wybrane sniadanka', tylko z borowkami.
      Podstawowy przepis, ktory z roznymi modyfikacjami zawsze wykorzystuje: 1/2 szkl mąki, 1 łyżeczka proszku, 1 jajko, mleko na oko do odpowiedniej konsystencji (gęstej śmietany), 1 łyżka oleju. Mieszam mąkę z proszkiem, dodaje wszystkie mokre składniki oprócz białka, mieszam dokładnie, białko ubijam i delikatnie dodaję do masy. Ewentualnie dodaję przyprawy/owoce. Zawsze wychodzą :) Smażę na teflonie bez tłuszczu, na minimalnym ogniu. Przewracam w momencie, gdy na wierzchu pojawiają się pęcherzyki powietrza i brzegi zaczynają się ścinać.

      Usuń
    2. A mnie zawsze ciekawi... po co ubija się białko? Czy wychodzą wtedy bardziej puszyste? Wiem, głupie pytanie, ale zdecydowanie nie jestem mistrzem w robieniu placków :)

      Usuń
    3. Tak, wychodzą o wiele bardziej puszyste i lekkie w smaku:)

      Usuń
  4. truskawkowe placuszki - boskie !

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe :) Wieki już nie robiłam ricotta hotcakes.

    OdpowiedzUsuń
  6. o matko! :o musiały być pyszne, takie gruuubaśne *_*

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają genialnie! Idealne śniadanie na leniwy poranek:)

    OdpowiedzUsuń
  8. jak tu nie kochać jedzenia?:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale grubaski! Zazdroszczę Ci tych placuszków <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmmm na bank są przepyszne i wyglądają przepięknie :)
    Agata

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie ładne pancake'sy! Są czasochłonne? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, przygotowuje się je właściwie nie dłużej niż klasyczne, tylko smażyć trzeba odrobinę dłużej, bo serek nie chce się tak łatwo ścinać:)

      Usuń
  12. Zjadłabym takie placuszki na śniadanko :)

    OdpowiedzUsuń
  13. te placuszki to prawdziwe mistrzostwo! :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. pysznie wygląda, dla mnie rewelacja:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jakie świetne, grubaski :D Zjadłabym takie placki *.*

    OdpowiedzUsuń
  16. jak pięknie parują! mniam :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Truskawkowe *.* Cudowne placki, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  18. Jeny, wyglądają cudnie! A ja taka jestem głodna...

    OdpowiedzUsuń