sobota, 9 listopada 2013

546. Jesienne ricotta hotcakes.

Ricotta hotcakes z gruszką, rodzynkami i sosem karmelowym.



17 komentarzy:

  1. nie dość, że te pyszne, delikatne placuszki w jesiennym wydaniu to jeszcze słodki sos *-* super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne! <3
    Te wieżyczki są obłędne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. gruszka i sos karmelowy... już sobie wyobrażam cudowny smak tej wieżyczki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten sos... i gruszka - przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię te zdjęcia całego stołu. są takie.. rodzinne?
    a placek z gruszką i sosem karmelowym brzmi cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale grube :D Uwielbiam wszystko co z ricotty więc porywam. I ten karmel <3

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglądają genialnie - tak grube, jak lubię!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  9. Można prosić przepis? WYGLĄDAJĄ ZABÓJCZO ! *,*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 60 g mąki pełnoziarnistej, pół łyżeczki proszku do pieczenia, 125 g ricotty, jajko, około 1/4 szklanki mleka, 1 duża, dojrzała gruszka, 1 kopiasta łyżka rodzynek.
      Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać ricottę, żółtko i mleko (do konsystencji bardzo gęstej śmietany). Białko ubić na sztywno i dodać do ciasta. Gruszkę obrać i pokroić w niewielką kostkę, rodzynki sparzyć, wszystko dodać do ciasta. Smażyłam bez tłuszczu. :) Przepis na sos jest zalinkowany w opisie zdjęcia

      Usuń
    2. Z tego przepisu wychodzi jedna porcja (chyba 5 placuszkow) czy dwie? :) oh... Chyba je zrobie niedlugo, sos tez :D

      Usuń
    3. z tego przepisu wychodzi jedna porcja, taka jak na pierwszym zdjęciu.

      Usuń