sobota, 29 marca 2014

685.

Piernikowe racuchy drożdżowe z gruszką.


12 komentarzy:

  1. ale kusisz tymi placuszkami! :)
    z gruszą pewnie są obłędne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie grube są, aż chce się zjeść :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaakie grubaśne! Jak zawsze u Ciebie, bardzo kuszące są :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale grube, ale cudowne. Gruszka i piernik to jest to. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Podzielisz się przepisem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozczyn: około 20g świeżych drożdży, łyżka mąki, łyżeczka cukru i pół szklanki ciepłego mleka, rozmieszać i odstawić na 15 minut.
      Racuchy: 1,5 szklanki mąki, pół szklanki mleka, 2 łyżeczki przyprawy do piernika i 2 żółtka wymieszać, dolać wyrośnięty rozczyn i odstawić na około 20 minut. Następnie dodać ubite na sztywno białka i dwie drobno pokrojone gruszki. Smażyłam na odrobinie oleju :)

      Usuń
  6. Piernikowe smaki smakują obłędnie nie tylko w czasie świątecznym :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smacznie wyglądają.
    Na prawdę potrzeba tylko odrobina oleju ,żeby je usmażyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, na początku dosłownie zwilżyłam patelnię olejem i później już w ogóle nie dodawałam :) nie lubię rzeczy smażonych na głębokim, mają dziwny posmak i konsystencję ;)

      Usuń