sobota, 15 marca 2014

671.

Pełnoziarniste, cynamonowo-wiśniowe pankejki z serkiem śmietankowym.


13 komentarzy:

  1. Pysznie! Cynamonu z wiśnią nie łączyłam jeszcze...
    No i śliczny Hello Kitty kubek! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczna górka placuszków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak cudownie pulchne wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudne! Uwielbiam tak rozpoczynać poranki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. jak wy to robicie, że takie śliczne pancakes wychodzą <3

    OdpowiedzUsuń
  6. O mamciu! Wiśnie! Coraz bardziej rozpaczliwie oczekuję lata :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pulchniutkie grubaski z pięknym wnętrzem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wyglądają pięknie. Wypróbowałam kilka przepisów na pacnakes i żadne nie okazały się jakimś fenomenem, z jakiego przepisu korzystałaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pancakes zazwyczaj robię na oko, dziś to było: 120g mąki pełnoziarnistej, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka cynamonu, 2 jajka, mleko i wiśnie z syropu. Wymieszałam mąkę z proszkiem i cynamonem, dodałam żółtka i dolewałam mleko, aż ciasto zrobiło się płynne, ale bardzo bardzo gęste. Białka ubiłam na sztywno i dodałam do ciasta, a na koniec odsączone wiśnie. Smażyłam na suchej patelni.

      Usuń
    2. Dzięki ogromne za przepis ;) Myślę,że punktem który czyni je 'tymi dobrymi/toteż wyjątkowymi' jest fakt dodania białek pod koniec, dzięki czemu są puszyste. Większość znalezionych recept unika tego punktu, czasem dobrze zdać się na intuicję.

      Usuń