niedziela, 6 kwietnia 2014

693.

Najlepsze od dawna!

Pankejki cytrynowo-borówkowe z ricottą.


Przepis na 2 porcje (9 pankejków):
-120g mąki
-łyżeczka proszku
-pół łyżeczki sody
-2 jajka
-mleko
-łyżeczka masła
-1,5 łyżki lemon curd (u mnie domowy)
-125g borówek
-ricotta
Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka rozdzielić, żółtka dodać do masy, dolać mleko do uzyskania konsystencji gęstej śmietany (około 1/2 - 3/4 szklanki). Dodać lemon curd i borówki, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie dodać do masy. Smażyć na rozgrzanej patelni, na maśle (przed pierwszą porcją dałam 1 łyżeczkę, później już nie dodawałam), po 2 łyżki ciasta na placek. Podawać z ricottą :)



14 komentarzy:

  1. połączenie cytryny i borówek jest świetne! nie wątpię, że placuszki zasługują na miano najlepszych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kusząco wyglądają, a pewnie muszą zachwycać również smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają nieziemsko!
    i ta ricotta! <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Cytryna-borówka-ricotta, cóż tu więcej dodawać? Wyglądają obłędnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ricotta to najlepszy dodatek do dań! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyszły na prawdę bardzo smakowicie <3

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglądają obłędnie! chybabym umarła ze szczęścia gdyby mi ktoś takie teraz zaserwował, uwielbiam połączenie cytrynowo-borówkowe i jeszcze ta ricotta!

    OdpowiedzUsuń
  8. wspaniałe ! takie puszyste *.*

    OdpowiedzUsuń
  9. Z jakiego przepisu lemon curd?

    OdpowiedzUsuń
  10. Szalejesz z tym lemon curd. Uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeeej, pankejki, pycha <3 Zapraszam do siebie na bloga http://yellowmykitchen.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają cudnie, takie puszste i te borówki ! <3

    OdpowiedzUsuń